Over mij transgender vrouw

Ben dus transgender, dat wil zeggen dat ik in het verkeerde lichaam geboren ben. Dat is hoe het in de volksmond gezegd wordt. Vind het een nette en respectvolle omschrijving  voor transgender. Om het nog preciezer te omschrijven wordt het genderdysforie genoemd. “Een psychische diagnose waarbij een persoon een diep gevoel van onbehagen voelt over het feit dat zijn/haar geboortegeslacht en genderidentiteit niet overeenkomen”. Dit omvat goed hoe het voelt. Zeg vaak naast dat ik in het verkeerde lichaam geboren ben, ben ik ook nog in het verkeerde land geboren. Heb het bijna altijd koud. Maar dat is misschien wel makkelijker op te lossen dan het feit dat ik transgender ben. Zie het feit dat ik transgender ben inmiddels niet meer als een probleem, juist als een grote uitdaging!

Hoe nu verder

Dat is een goeie vraag, het antwoord is er ook. Ben inmiddels gestart met mijn zogenaamde transitie van man naar vrouw. Dat klinkt eigenlijk wel raar omdat ik mij nooit man gevoeld heb. Wel pogingen  gedaan. Dat kwam vooral neer op kopieergedrag . Gelukkig zijn er instellingen als Stepwork wat een transgenderkliniek is. Zij begeleiden transgender mensen op psychologisch vlak. Zij verwijzen transgender mensen naar medisch specialisten voor de lichamelijke transitie. Denk hierbij aan hormonen, gezichtsontharing, eventuele aangezicht chirurgie , verwijderen van de adamsappel, borstvergroting en uiteindelijke de geslacht bevestigende operatie. Het klinkt nu wellicht wat plastisch, maar dat is het natuurlijk helemaal niet.

Transgender of vrouw

Deze vraag kwam pas ook langs in het tv programma Hij is een Zij . Dat is weer een mooi onderwerp. Ik voel mij bijvoorbeeld vrouw daar is geen twijfel over mogelijk. Dat door het feit dat mijn gevoel niet past bij mijn geboortegeslacht. Dat gevoel omschreven wordt als transgender om het aan te duiden op medisch of psychologisch vlak. Maakt mij niet minder vrouw. Wil dus niet gezien worden als Heleen de transgender, maar gewoon als vrouw.

Voor de wet

Gelukkig is het tegenwoordig zo dat het wijzigen van je geslacht vrij makkelijk is. Er zijn diverse deskundige die een verklaring daarvoor mogen afgeven.  Daarmee ga je naar de gemeente in je geboorteplaats. De gemeente kan je geslacht wijzigen in de zogenaamde Basisregistratie personen. En heb je voor de wet ook het gewenste geslacht. Daar hangen natuurlijk wel een aantal administratieve zaken mee samen. Vanaf het moment dat je geslacht aangepast is, zijn rijbewijs paspoort etc niet meer geldig. Dat wil je dan ook niet meer. Wil zo graag die V op mijn rijbewijs. Het is een goede zaak dat dit zo goed geregeld is binnen Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *